Iestāšanās zemessargos un dokumentu kārtošana

Rīga, Vienības gatve 56 Tel: 67406284

Rīga, Vienības gatve 56
Studentu bataljons, Tel: 67406284

Šis raksts paredzēts lai interesentiem būtu aptuvena skaidrība, kas tos sagaida stājoties zemessargos. Runa būs par Studentu Bataljonu. Stud.bats nav tikai studentiem, tāds ir tikai vēsturiskais nosaukums. ZS apmācība ir no 18-55 gadiem un 45-50 gadīgi vīri nav izņēmums.

1. Pirmais bataljona apmeklējums

Ar 10.tram vai 27.trol brauciet līdz pieturai, “Jelgavas iela/Bērnu slimnīca”. Gala adrese ir Vienības gatve 56. Teritorijā nesperieties pa taisno iekšā, ienākšana notiek caur kontrolpunktu. Pēc pases datu norakstīšanas un autogrāfa, jums piešķirs bļembu – čipkarti, ar kuru jāver visas durvis un laipni pajautās, vai es zinat, kur jāiet.

Pirmajā apmeklējuma reizē 16tos jau visi bija aizgājuši mājās un dabonu tikai parunāt ar gruntīgu latviešu armijas vīru, kas izsakās lēni un mierīgi. Vēlāk uzzināju, ka esmu runājis ar bataljona komandieri. Nu ok. Iedeva nummuru, uz kuru zvanīt rīt, lai noskaidrotu ierašanās laiku, kad uz vietas būs vietējā mediķe un epastā saņemu CV un autobiogrāfijas guidelines.

Noteiktā laikā, izpildījis mājas darbu esmu klāt atkal. Šoreiz telpas kūsā no dzīvības. Atkal un atkal pildu dažādās anketās vienu un to pašu: Vārds Uzvārds, dzimšanas vieta, darba vieta, telefons, vecāku vārdi, dzimšanas vietas, darba vietas. Tiek nokopēti izglītības dokumenti un pase.

Zemessargu mediķe bataljonā vienmēr uz vietas nav, tapēc rekomendēju noskaidrot telefoniski jau laicīgi. Būs jāaizpilda arī skaisti-šķībi nokopēta anketa.

Jāņem vērā, ka ir pareizās un ir nepareizās atbildes. “Jā” drīkst ieķeksēt tikai augstai temperatūrai, bronhītam, un traumām, ar piebildi, ka notikusi pilna atveseļošanās. Nedrīkst sāpēt mugura, būt alerģija un sāpēt kakls.

Dažas formalitātes būs ķeksītim. Piemēram tādi jautājumi, vai esat iesaistīts teroristiskā vai pretvalstiskā organizācijā. Es ieķeksēju “nē” un problēma atrisināta! BAM! Mugura sāp? Protams, ka nē! Deguna vai rīkles problēmas, piemēram sāp kakls – protams, ka nē! Armija taču!

2. Medicīniskās pārbaudes

  1. Ģimenes ārstam
  2. Tvaika ielai
  3. Ezermalas ielai

Zemessardzes mediķe iedos vairākas veidlapas. Pie ģimenes ārsta ir jāsaņem formāls atzinums, ka “viss ok”. Tas ir relatīvi vienkārši: tik vien cik iztērēts laiks sēžot poliklīnikas rindā.

2.2
“Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Tvaika ielā 2

Tvaika iela 2

Tvaika iela 2, BING MAPS links

Psihene jau būs cita dimensija, kur viss notiek nežēeeeeliiiigi lēni. Man te pagāja stundas 2-3. Tāda sajūta, ka darbinieki, lai saglabātu savu mentālo stabilitāti, ir vienojušies, ka te laiks iet 3x lēnāk. Pie šlagbauma aprunājos ar tanti, kas mini kartītē parāda, kur jāiet. Pat arhitektūra simetriska, viss tāds uzkrītoši līdzsvarots.

IZZIŅAS - F, Psihiatrs un narkolos - G

IZZIŅAS – F, Psihiatrs un narkologs – G

“Izziņās” [F] meitene 10minūtes noraksta pases datus. Pēc tam ēkā [G] gaidīsiet rindā pie psihiatra. Šeit dominē alkāni, kas dadzērušies līdz debīlumam, mana arī pa depresīvam narikam un bālai acīmredzami paranoiskai sievietei. Šajā vidē kā krāsaini tauriņi konrastē atbildīgo, stratēģisko, militāro utml amata speciālisti, kuriem vajadzīgas izziņas.

Psihiatrs ar pieminekļa seju un lāzera acīm uzdos pāris šokējoši idiotiskus jautājumus.

Pareizā atbilde ir: uzskatu par savu vīrieša pienākumu prast aizstāvēt sevi un savu valsti, ņemot vērā Krievijas agresīvo ārpolitiku.

Rekomendēju laicīgi pārdomāt atbildes. Itkā normāli jautājumi, bet sāls ir tajā KĀ tos paprasa. Saņemu savu papīrīti ar trijstūrainu zīmogu un neatvadījies eju tālāk.

Sevi jāatrāda arī narkologam. Šoreiz pārsteidzoši detalizēti prasa par dzeršanu. Ko, kur, cik daudz. Kā ar smēķēšanu un kādas narkotikas “esat pagaršojis”. Pareizā atbilde ir: nav pieredzes, neesmu mēģinājis. Vajadzēs parādīt roku vēnas, mēli un saņemsiet papīrīti ar trijstūrainu zīmogu.


2.3
Ezermalas iela 6/8

Pievērsiet uzmanību, ka adrese ir 6/8, jo uz veidlapas rakstīts ir tikai Ezermalas 6. Agrāk šai teritorijai esmu garām skrējis garās distances sportā un nostūris šķitis kaut kāds pelēks pamestības kakts ar atomreaktoru-radiācijas sajūtu, ko no sevis emanē TEC. Ja nebrauc ar auto, tad tuvumā var nokļūt ar 9 autobusu, braucot līdz pieturai Aizsardzības akadēmija. Arī te ir militārā teritorija un līdzi jāņem pase, ieeja caur kontrolpunktu, uzrādot nosūtījuma papīrus.

Ezermalas ielā sagatavojieties pacietības festivālam jaunā līmenī. Būs jāizsēž rindās pie apmēram 10 mediķiem. Uz katru mediķi ir līdz 10 cilvēki rindā. Temps apmēram tāds pats kā poliklīnikās. Jāprasa: “Kurš pēdējais?” un gaidīsi rindā kopā ar Irākas kareivjiem, kuriem tanks izbliezis bungādiņas. Uz Ezermalas ielu rekomendēju piezvanīt un noskaidrot, kad “visi ir uz vietas”, lai nav atkārtoti jābrauc. Neirologs dažreiz nav. Pasākums uz visu dienu, gribēsies ēst un arī mediķiem ir pusdienlaiks.

Uz pārbaudēm brauciet no paša rīta, neēdis un sāciet ar asins analīzēm. Un loru, kurš raus aiz mēles un bāzīs rīklē spogulīti. Un ķirurgu, pie kura rinda iet lēni.

Teritorijā jautājot kur ir ēdnīca, man atbild amerikānis. Mēs esam NATO. Ņemam vērā, ka arī mediķi ir atlases posms un daļa cauri netiks.

Atkārtošos ka ir pareizās un nepareizās atbildes. Ja gribat tikt līdz zemessarga kandidāta statusam, zīmējat sevi tādu, kādu jūs viņi grib redzēt. Minēšu piemēru: neirologam izmuldējos, ka 1x zaudēju samaņu. Dabūju braukt mājās, nozīmēt pārbaudi uz VC4, pārbaudīties uz epilepsiju, par to samaksāt, gaidīt atbildi + braukt vēlreiz uz Ezermalas ielu un vēl vienu dienu rindā sēdēt.

Beigās visi mediķu aizpildītie papīri jāatdod reģistratūrā Ezermalas ielā un jums iespējams pateiks: “Apsveicu. Esat derīgs profesionālajam militārajam dienestam.” + iedos vēl vienu papīrīti. Jāatzīst, ka man tā bija mazās uzvaras sajūta.

3. Atpakaļ uz bataljonu

Tāds nu ir šis process: bataljons – braukāšana krustu-šķērsu formalitāšu aizpildīšanai – atpakaļ uz bataljonu. Rēķinieties, ka tas aizņems apm nedēļu. Ja strādājiet 10-18, iespējams ilgāk, kamēr izbrīvēsiet laiku.

8 responses to “Iestāšanās zemessargos un dokumentu kārtošana”

  1. Zigis KazimiraDēls says :

    Pēdu arī pārbauda ? Jo man pazinai ir plakanā pēda , bet vina tika zemessardze. Man ir deformacija no traumas bet ir liela gribēsana tikt Zs

    Patīk

  2. zemessargs says :

    Varbūt ka ķirurgs skatās arī pēdas. Tas dakteris apskatās ķermeni pilnībā. Mēģini.

    Patīk

  3. Kristaps Chris Sergejevs says :

    Interesanti, man Cēsīs bija viss vienkāršāk. Pie psihiatra paprasīja vai nav problēmas ar galvu, atbildēju ka nav. Uzlika stampogu un sūtija pie narkologa. Tur tas pats, tik jautājums bija par kaitīgiem ieradumiem.

    Publicējis 1 person

  4. zemessargs says :

    Ne-Rīgā arī mašīnām tehnisko ir vieglāk nolikt.

    Patīk

  5. Kristaps Bergfelds (@KristapsB) says :

    Iespējams tev ir ļoti labs iemesls kādēļ tekošajiem rakstiem esi atslēdzis komentēšanas iespēju un neesi izlicis nekādu kontaktinformāciju, bet tikai vēlējos darīt zināmu, ka tas varētu būt noderīgi. Ar pieredzi vari dalīties ne tikai tu. Pēdējā rakstā pieminēji, ka taisies kaut ko par LKI publicēt. Vnk man ir iespēja tev iedot NBS MVP “Instruktora rokasgrāmatu” elektroniskā formā. Cik zinu visi zemessargi skraida ar kopētām lapelēm apkārt.

    Patīk

  6. Valdis (@valdzhaaa) says :

    Tev (atļaušos uzrunāt uz Tu) nebija jāgaida nekāds laiks kamēr pārbauda sodāmības un MIDD pārbaudīs Tevi? es visus papīrus sarakstiju un tad teica ka līdz mēnesim varētu būt jāgaida kamēr dabūs ziņas no MIDD

    Patīk

  7. zemessargs says :

    MIDD ar ZS īpaši nesteidzas. Mēnesis, divi.. kā viņiem ienāks prātā. MIDD īpaši nevienam neatskaitās. Arī virsnieki var pielaides nedabūt un bez paskaidrojumiem.

    Patīk

  8. zemessargs says :

    Uzliec uz failiem.lv un atsuti te linku. Būšu pateicīgs un nepublicēšu.

    Patīk

Komentāri principā publicēti netiks